Dlatego też warto dodawać je regularnie do codziennej diety. Ponadto mają pozytywny wpływ na cały organizm; a także skórę, włosy i paznokcie. Co więcej, polecane są do spożywania osobom, mającym za wysoki cholesterol, gdyż płatki jaglane przyczyniają się do jego obniżenia. Mogą być spożywane nie tylko na śniadanie i stanowią doskonały składnik wielu posiłków.
Jaglanka z płatków jaglanych - doskonały posiłek śniadaniowy
Z całą pewnością jaglanka stanowi jeden z najpopularniejszych posiłków z dodatkiem płatków jaglanych. Do przygotowania go, będziesz potrzebować: pół szklanki płatków jaglanych, 2 szklanki mleka, nasiona granatu, garść malin, łyżeczkę miodu. Na początku do naczynia wlać mleko i dodać płatki. Całość mieszać do momentu zagotowania. Potem zmniejszyć nieco ogień i gotować jeszcze przez około 15 minut. Następnie posypać malinami, nasionami granatu i dodać łyżeczkę miodu.
Koktajl jaglany z mango - idealny pomysł na drugie śniadanie
Z pewnością koktajle z dodatkiem płatków jaglanych to także świetny pomysł. Jednym z takich rozwiązań jest koktajl jaglany z mango. Jego dużą zaletą jest łatwość przygotowania. Tutaj z kolei będziesz potrzebować: płatki jaglane, jedną szklankę mleka, 1 banana, pół mango, 1 łyżeczkę oleju lnianego, garść owoców goji. Przygotowanie koktajlu należy zacząć, od ugotowania płatków jaglanych według przepisu. Potem owoce umyć i obrać ze skórki i pokroić. W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Taki koktajl sprawdzi się doskonale np. jako drugie śniadanie.
Budyń jaglany - zdrowa i pyszna przekąska
Z całą pewnością budyń jaglany stanowi formę słodkiej i zdrowej przekąski. Aby przygotować budyń, należy na początku zagotować płatki z dodatkiem mleka, potem zmniejszyć ogień i dalej gotować jeszcze przez kilkanaście minut. Potem dodać kakao, miód i kostki czekolady. Wszystkie składniki dokładnie zblendować, w celu uzyskania gładkiej masy. Następnie przełożyć ją do miseczki i posypać truskawkami i płatkami migdałów. Z całą pewnością taki budyń stanowi zdrową formę słodkiej przekąski.
Gofry jaglano - owsiane - zdrowe gofry na śniadanie
Gofry jaglano-owsiane to także doskonały wybór na śniadanie. Aby je przygotować, należy oddzielić żółtka od białek. Potem 1,5 szklanki mąki owsianej, pół szklanki mąki jaglanej (zmielone płatki jaglane), małą ilość oleju rzepakowego, łyżkę miodu, 2 szklanki mleka, a także żółtka zmiksować ze sobą na gładką masę. Białko ubić i dodać do reszty ciasta i wszystko dokładnie wymieszać. Całą masę piec w nagrzanej gofrownicy. Gofry podawać z dodatkiem ulubionych owoców. Do wszystkich przepisów zostały wykorzystane płatki jaglane, które znajdziesz w sklepie Biobabalscy. Co więcej, kawa zbożowa to także produkt, który znajduje się w ofercie tego sklepu.
Bez wątpienia płatki jaglane to doskonały dodatek wielu zdrowych przepisów. Z pewnością najczęściej są spożywane na śniadanie w połączeniu z innymi składnikami. Płatki jaglane dostarczają wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm.