czwartek, 26 maj 2022 15:01

Noże kuchenne - na co warto zwracać uwagę?

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
Indelo Indelo pixabay

Podczas zakupu noży kuchennych należy zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych kwestii. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że wydasz pieniądze w błoto. Przeczytaj nasz tekst, aby poznać zasady, którymi warto się kierować kupując noże do kuchni.

Nóż to kuchenne akcesorium bez którego nie może się obyć. Bez ostrego noża, przygotowanie jakiejkolwiek potrawy staje się wyjątkowo trudne, jeśli nie niewykonalne. Pamiętaj więc, aby wybierać jedynie dobrej jakości noże takie jak w ofercie ma sklep Indelo - https://www.indelo.pl/

Nóż kuchenny - na co zwracać uwagę?

Dobry nóż kuchenny możemy rozpoznać już na etapie zakupów. Na początku należy zwrócić uwagę na twardość ostrza, ponieważ to właśnie dzięki temu będziemy w stanie wywnioskować, jak długo nóż będzie mógł być używany. Pamiętaj, że jakościowe noże mają ostrza o twardości powyżej 50 HRC. Jeśli nóż się wygina i jest aż nazbyt elastyczny, praca z nim może przysporzyć wielu problemów. Nie zapominaj także o tym, że cięcie nożem nie powinno wymagać wkładania zbyt dużo siły, a ręka powinna być dla noża jedynie przewodnikiem. Kolejną kwestią, na którą trzeba zwrócić uwagę jest wyważenie noża i to czy jego uchwyt leży dobrze w dłoni. Jest to bardzo istotne, szczególnie z punktu widzenia wygody pracy. W czasie krojenia niezwykle istotny jest pewny uchwyt, warto, aby był on wyprofilowany.

Nóż kuchenny - z jakiego materiału powinien być?

Kupując noże kuchenne należy bezsprzecznie zwrócić uwagę na materiał z jakiego został on wykonany. Często spotykana jest opinia, że noże ze stali nierdzewnej z rękojeścią z tworzywa sztucznego są najlepsze. Nie da się ukryć, że są to produkty bardzo wytrzymałe i odporne na różnego rodzaju uszkodzenia. Noże wykonane ze stali nierdzewnej zachowają swoją właściwość przez bardzo długi czas. Nieco więcej problemów sprawią narzędzia ze stali węglowej, gdyż jest ona podatna na korozję. Producenci maja jednak trik na to, aby nóż pozostał w użyciu przez długi czas. Jest nim powlekanie ostrza cienką warstwą ochronną, która ma zapobiegać korozji, pękaniu i ścieraniu się noża. Kolejny rodzaj noża, który cieszy się popularnością - nóż ceramiczny. Jest on zwykle wykonywany z dwutlenku cyrkonu oraz węglika cyrkonu. Przeciwnie do noży stalowych, nie wchodzą one w reakcję z żywnością , nie korodują i zwykle nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Jeżeli zależy Ci na tym, aby nóż był wyjątkowo ostry to ten rodzaj jest z pewnością dla Ciebie. Pamiętaj jednak, że ostrze ceramiczne jest dość kruche, a także bardziej podatne na uszkodzenia aniżeli ostrze wykonane ze stali.

Wyświetlony 304 razy