Ważne jest nie tylko to, w jakim szkle podamy napój, ale także temperatura cieczy oraz sposób napełniania kieliszków i szklanek. Poniżej kilka podstawowych zasad ułatwiają poruszanie się w gąszczu savoir vivre alkoholowym.
Alkohole, które pijemy powoli: likiery, nalewki, brandy i koniak
Rozpocznijmy od alkoholi, które należy spożywać powoli. Sączyć i delektować się. W przeciwieństwie do wina i piwa, pijemy tak koniak i brandy. Te trunki podajemy w niskiej szklance lub w kieliszku o szerokim kielichu zlokalizowanym na szerokiej nóżce. Małymi łyczkami pije się również likiery. Do ich podawania służą najmniejsze kieliszki, nawet 20 ml (częściej jednak 50 ml), ulokowane na wąskiej nóżce. Likier lub nalewką warto podać na stół w karafce. Najlepiej takiej, która jest kryształowa, o kształcie prostokątnym, wydłużonym, smukłym. Pamiętajmy przy tym, że karafka do likieru powinna być przezroczysta, aby z łatwością można było ocenić rodzaj trunku znajdującego się wewnątrz. Wino czerwone można podawać w temperaturze pokojowej. Wino musujące powinno być zawsze nieco schłodzone.
Jak podawać wino?
Powszechnym dylematem jest również ten związany z prawidłowym podawaniem wina. Największe kieliszki do wina dobieramy do odmiany czerwonej. Wydłużone, o wąskich kielichach – dla wina musującego. Jeśli natomiast podajemy wino białe, szukamy w barku kieliszków w kształcie tulipana, nieco mniejszych niż tych, których ożylibyśmy do wina czerwonego i jednocześnie większych niż tych przeznaczonych do wina musującego lub do szampana. W dobrym tonie jest stosowanie karafki, do której należy przelać wino z butelki. Przechowywanie wina na stole w karafce pozwoli na oddzielenie się osadu od cieczy. Jest to bardzo istotne, gdy mamy starsze wina.
Jak prawidłowo podawać whiskey?
Whiskey podajemy w temperaturze pokojowej. Do serwisu użyjmy niskich szklanek, które mają grube dno (old fashioned). Polewajmy jedynie do jednej czwartej wysokości szklanki. Dobra whiskey powinna zostać podana na stół w karafce. Najlepsza karafka do whiskey to ta z białego szkła, o kształcie prostokąta.
Jak elegancko zaserwować wódkę?
Mimo że lubimy schłodzoną wódkę, to jednak zgodnie z zasadami savoir vivre, wódka powinna być podawana na stół w temperaturze pokojowej, aby goście mogli poznać jej smak. Jeśli jednak podajemy czystą, można podać ją z lodem. Gdy mamy mocną wódkę o wyrazistym kolorze, warto podać ją w kieliszkach 25-60 ml na nóżce.