Jeśli znasz przepis na standardowe brownie, jego odmienioną wersję przygotujesz z łatwością. Trzeba jednak poznać odpowiednie proporcje, dzięki którym szybkie ciasto czekoladowe będzie miało właściwą konsystencję.
Składniki na brownie z malinami i orzechami laskowymi
Poniższe ilości są odpowiednie do tego, aby przygotować brownie z formie o wymiarach ok. 20 x 25 cm. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie nieco mniejszej blaszki, wówczas musisz pamiętać o wydłużeniu czasu pieczenia.
Do przygotowania szybkiego ciasta czekoladowego będziesz potrzebować:
- 200 g prawdziwego masła,
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
- 4 jajka,
- 130 g mąki pszennej,
- 120 g cukru do wypieków,
- 50 g orzechów laskowych – podprażonych i obranych ze skórki ,
- 100 g malin (najlepiej świeżych).
Dobrze, jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie brownie krok po kroku
Aby przyrządzić szybkie ciasto czekoladowe, wcale nie trzeba dysponować zaawansowanymi umiejętnościami cukierniczymi. Wystarczy tylko dobry przepis, według którego należy postępować.
- W rondelku umieść masło i rozpuść je na małym ogniu.
- Garnek zdejmij z palnika, a następnie do rozpuszczonego masła wrzuć połamaną na kawałki czekoladę. Odstaw do rozpuszczenia. Ostudź.
- W misce umieść jajka i dodaj cukier. Całość roztrzep rózgą.
- Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną masę czekoladową. Wymieszaj.
- Do masy dodaj mąkę i sól. Ponownie wymieszaj.
- Połowę drobno posiekanych orzechów laskowych oraz malin dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch ciasta wyłóż pozostałą część malin oraz orzechów laskowych.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170oC i piecz przez ok. 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta ostudź je.
Smacznego!