piątek, 23 kwiecień 2021 16:34

Jak zrobić brownie z malinami i orzechami laskowymi?

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
Brownie z malinami i orzechami laskowymi Brownie z malinami i orzechami laskowymi

Klasyczne brownie zaskakuje swoją czekoladową intensywnością. Co jednak powiesz na szybkie ciasto czekoladowe z malinami i orzechami laskowymi? Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a obecność dodatkowych składników podkręca smak deseru. Dowiedz się, jak go przygotować.

 

Jeśli znasz przepis na standardowe brownie, jego odmienioną wersję przygotujesz z łatwością. Trzeba jednak poznać odpowiednie proporcje, dzięki którym szybkie ciasto czekoladowe będzie miało właściwą konsystencję.

Składniki na brownie z malinami i orzechami laskowymi

Poniższe ilości są odpowiednie do tego, aby przygotować brownie z formie o wymiarach ok. 20 x 25 cm. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie nieco mniejszej blaszki, wówczas musisz pamiętać o wydłużeniu czasu pieczenia.

Do przygotowania szybkiego ciasta czekoladowego będziesz potrzebować:

  • 200 g prawdziwego masła,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 4 jajka,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru do wypieków,
  • 50 g orzechów laskowych – podprażonych i obranych ze skórki ,
  • 100 g malin (najlepiej świeżych).

Dobrze, jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie brownie krok po kroku

Aby przyrządzić szybkie ciasto czekoladowe, wcale nie trzeba dysponować zaawansowanymi umiejętnościami cukierniczymi. Wystarczy tylko dobry przepis, według którego należy postępować.

  1. W rondelku umieść masło i rozpuść je na małym ogniu.
  2. Garnek zdejmij z palnika, a następnie do rozpuszczonego masła wrzuć połamaną na kawałki czekoladę. Odstaw do rozpuszczenia. Ostudź.
  3. W misce umieść jajka i dodaj cukier. Całość roztrzep rózgą.
  4. Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną masę czekoladową. Wymieszaj.
  5. Do masy dodaj mąkę i sól. Ponownie wymieszaj.
  6. Połowę drobno posiekanych orzechów laskowych oraz malin dodaj do ciasta. Wymieszaj delikatnie.
  7. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzch ciasta wyłóż pozostałą część malin oraz orzechów laskowych.
  9. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 170oC i piecz przez ok. 30 minut.
  10. Po wyjęciu ciasta ostudź je.

Smacznego!

 

Wyświetlony 192 razy