W poniższym artykule, znalazło się kilka istotnych porad, których celem jest pomoc w podjęciu odpowiednich decyzji i pokonaniu wątpliwości. O jakich kwestiach pamiętać? Czego nie warto robić? Na co należy zwrócić uwagę? Zapraszamy do przeczytania.
1. Na co zwrócić uwagę wybierając nowe meble restauracyjne
2. Designerskie meble - kategorie do wyboru
3. Wybierając meble do restauracji warto pamiętać
Na co zwrócić uwagę wybierając nowe meble restauracyjne
Wyposażenie restauracji jest nie lada wyzwaniem ponieważ oprócz wyglądu meble muszą spełniać pewne konieczne warunki. Pierwszą i najważniejszą kwestią od której warto wyjść aby ułatwić wybór, to ustalenie, jakiego rodzaju restaurację będziemy urządzać. Zupełnie inaczej będzie wyglądała polska tradycyjna kuchnia w domowej atmosferze, przeznaczona dla rodzin z dziećmi od sushi baru czy włoskiej pizzeri. Mieszanie stylów łatwo może zamienić się w przesadzony kicz. Dlatego zamiast próbować wszystkiego warto skupić się na jednym kierunku, a później na określaniu detali w postaci mebli czy dekoracji.
Kiedy styl jest wybrany, warto przejrzeć wygląd podobnego rodzaju lokali gastronomicznych najlepiej z innych miast. Dlaczego? Nie chodzi o to aby kopiować lecz szukać inspiracji. Osoby, które posiadają już wystrojoną i działającą restaurację mogą podsunąć ciekawy pomysł, a tak zwana konkurencja z innego miasta pozwoli uniknąć nieprzyjemnych sytuacji i podejrzeń o plagiat w kwestii wystroju.
Dekoracje, meble, szczegóły to wszystko musi tworzyć pewną całość. Zanim podejmiesz decyzję o tym jakie rzeczy będą kupowane, pomyśl o takich kwestiach jak :
- atmosfera, którą wystrój ma tworzyć
- kolory przewodnie do pomalowania ścian i wybrania odpowiednich dekoracji
- połączenie zapewniające odpowiedni efekt finalny czyli naturalność, minimalizm, prostota zaproponowana w ciekawy sposób
Wybierając meble do restauracji, warto pamiętać :
Trwałość i łatwość w utrzymaniu czystości to gwarancja sukcesu
Kwestie indywidualne i wyróżniające każdej restauracji to tylko część kwestii do przemyślenia, gdyż są takie obszary, które występują w każdym lokalu i chcąc nie chcąc trzeba się z nimi liczyć. Jedną z takich kwestii jest na przykład to, że dziennie na jednym krześle, siedzi sporo osób. Dodatkowo każda z nich przesuwa je, ma różną wagę co powoduje mocne zużycie. Trwałość mebli pozwoli na :
- wyposażenie sali na długi czas,
- bezpieczeństwo i brak przykrych niespodzianek dla klientów,
- oszczędzenie pieniędzy, ponieważ nie będzie potrzeby szybkiej wymiany sprzętu.
Podobnie jest z czystością, która dotyczy stolików i krzeseł. Można mieć najwspanialszą obsługę, jednak kiedy dążymy do rozwinięcia restauracji, liczba osób musi być wzrastająca, za czym idzie wzmożona potrzeba zachowania higieny. Łatwe w utrzymaniu czystości meble, pozwolą na wydajniejszą pracę, utrzymanie higieny i estetyki lokalu i zadowolenie i dobre samopoczucie klientów.
A co z pozostałymi elementami jak regały, szafki, blaty barowe? Na te meble należy zwrócić szczególną uwagę w kwestii jakości i łatwości użycia. Mają być nie tylko częścią wizualnej strefy restauracji ale też praktyczną, która będzie jedynie pomagać w utrzymaniu poziomu pracy w lokalu. Odporność na wilgoć, łatwość w umyciu, wytrzymałość na ciężar i temperatury, to tylko niektóre z cech, jakie powinny mieć meble restauracyjne.
Wygoda i elastyczność
Czas pomyśleć o najważniejszych osobach restauracji, czyli klientach. To ich zadowolenie zapewni powrót i chęć skorzystania z oferty restauracji ponownie. Elastyczność jest istotna np. w przypadku pierwszego wrażenia. Krzesła czy stoły to elementy wyróżniające się więc ich kolor i wygląd jest istotny. Oprócz tego pozostaje również kwestia komfortu i wygody, która zapewni to, że klienci zatrzymają się w lokalu na dłużej.
Przestrzeń i funkcjonalność
Restauracja wymaga logicznego myślenia i tyczy się to też ułożenia mebli w restauracji. Pomyśl teraz o sytuacji, w której lokal jest pełen ludzi a obsługa musi bardzo dużo przemieszczać się między stolikami. Taka sytuacja jest oczywiście wymarzona jednak musi być wcześniej przemyślana. W restauracji musi być nie tylko ładnie ale i funkcjonalnie. Potrzebne jest
- miejsce między stolikami, dzięki temu kelnerzy bez problemu będą mogli obsłużyć klientów
- odpowiednio ułożone meble jak regały czy szafki, które nie będą przypominały zbiorowiska niepotrzebnych rzeczy i dodatkowo pozwolą na swobodę w użyciu
- duży obszar blatów, które zapewnią swobodę i komfort pracy obsługi lokalu
Od projektu do finalnej aranżacji jest spora odległość. Wątpliwości i zmiana zdania jest naturalna. Warto przemyśleć opisane kwestie aby ułatwić sobie podjęcie tych istotnych decyzji. Zapraszamy również na stronę dominova.com.pl gdzie można znaleźć gotowe rozwiązania do restauracji, odpowiadające na powyżej wymienione potrzeby.