Najważniejsze cechy kuchennej podłogi
Kuchnia jest pomieszczeniem szczególnym w każdym domu – można by wręcz powiedzieć, że to miejsce do zadań specjalnych. Powinno wyróżniać się przede wszystkim praktycznością, wygodą i funkcjonalnością. Dopiero później w grę wchodzi design i walory estetyczne. Czy można to jednak ze sobą połączyć? Naszym zdaniem tak. Na rynku jest dzisiaj wiele rodzajów podłóg, które są w stanie zapewnić harmonię pomiędzy praktycznością a estetycznym wyglądem.
Warto wspomnieć, że podłoga w kuchni jest narażona na uszkodzenia mechaniczne. To pomieszczenie, w którym praktycznie najczęściej mamy do czynienia z upadającymi na ziemię przedmiotami – szklankami, garnkami, itp. Ważne więc, aby podłoga wykazywała dużą odporność na uszkodzenia.
Drugą, ważną cechą kuchennej podłogi jest odporność na kontakt z wilgocią. Awaria zlewu, zmywarki, czy rozmrażanie lodówki – każda z tych sytuacji może powodować potencjalne zalanie, które może negatywnie wpłynąć na stan podłoża. Jak więc wybrać podłogę, która będzie spełniała wszystkie te cechy?
Rodzaje kuchennych podłóg
Na rynku znajdziemy dzisiaj szereg rozwiązań, które mogą świetnie sprawdzić się właśnie do wykończenia podłogi w kuchni. Które z nich są niezawodne? Oto kilka propozycji:
- panele winylowe,
- płytki gresowe,
- ceramika,
- beton,
- żywica,
- drewno.
Opowiemy Ci teraz w kilku zdaniach o każdym z nich.
Panele winylowe stanowią doskonałe połączenie praktyczności i designu. Potrafią doskonale imitować drewno oraz inne materiały, takie jak beton, czy kamień. Do tego cechują się wysoką odpornością na kontakt z wodą i uszkodzenia mechaniczne. Wszystko za sprawą winylu, który pokrywa elastyczny panel. Całość jest również łatwa w montażu – na klik lub klej. Połączenie tych cech sprawia, że nowoczesne winylowe panele kuchenne z roku na rok zyskują na coraz większej popularności.
Płytki gresowe posiadają liczne zalety, które sprawiają, że są wybierane chętniej od ceramiki. Do tego wykazują właściwości mrozoodporne – chętnie stosuje się je zarówno w domu, jak i na zewnątrz. Do tego można je również zamontować na ścianach. Gres jest bardziej wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne od standardowych płytek.
Ceramika to do niedawna najczęściej spotykane rozwiązanie przy pracach wykończeniowych w kuchni. Płytki są łatwe w czyszczeniu i oferują bogate wzornictwo. Produkowane są z naturalnych surowców, m.in. z gliny. Do tego wykazują odporność na rozmnażanie się na powierzchni roztoczy.
Beton to rozwiązanie, które pojawiło się stosunkowo niedawno i jest chętnie wybierane w nowoczesnych aranżacjach. Dobrze sprawdza się jako wykończenie podłogi kuchennej, ponieważ nie chłonie wody. Do tego łatwo utrzymać go w czystości dzięki braku spoin – powiększa również optycznie przestrzeń.
Żywica pozwala na wykończenie podłogi w dowolny sposób. Cechuje się wodoodpornością i trwałością. Możesz w niej zatopić dowolne elementy lub pokryć nią podłogę betonową. Gwarantuje połysk i świeży wygląd. Do tego optycznie powiększa pomieszczenie przez brak spoiw.
Drewno świetnie sprawdzi się w kuchniach w stylu wiejskim. Materiał ten ociepla atmosferę we wnętrzu i jest przyjemny w dotyku. Zawsze stanowi szczególną wartość estetyczną dla mieszkania. Wymaga jednak okresowej konserwacji i impregnacji, które są stosunkowo czasochłonnym zajęciem.
Mamy nadzieję, że z łatwością wybierzesz materiał, z którego pomocą wykończysz kuchnię w swoim wymarzonym domu. Powodzenia!