poniedziałek, 27 lipiec 2020 15:06

Jak przechowywać warzywa?

Oceń ten artykuł
(2 głosów)
worki na ziemniaki worki na ziemniaki

Wiele warzyw uprawianych w naszym klimacie może być spożywanych nie tylko w okresie ich zbioru, ale również później, nawet do czasu kolejnych zbiorów. Warunkiem tak długiej ich świeżości jest przechowywanie ich w odpowiednich warunkach. Zobaczmy, jak przechowywać warzywa, by długo pozostały świeże.

 

Odpowiednia temperatura

Warzywa nie lubią wysokich temperatur i większość warzyw korzeniowych dobrze się czuje w temperaturze poniżej 15°C, a nawet nieco niższej. Idealnie do przechowywania nadają się zatem chłodne piwnicy, a jeśli takimi nie dysponujemy, to można skorzystać również z dolnej półki w lodówce. Większość warzyw z powodzeniem może być tam przechowywana, a do wyjątków należą pomidory, ogórki, które w takich warunkach szybko tracą smak, oraz cebula i czosnek, które szybko pleśnieją. Nie powinniśmy w lodówce przechowywać również ziemniaków, które w takich warunkach stają się słodkie.

Brak światła

Większość warzyw zdecydowanie lepiej czuje się w miejscach z małą ilością światła. Idealnie w tej roli sprawdzają się piwnice, a jeśli nie mamy możliwości przechowywać ziemniaków w piwnicy, to zadbajmy o inny ciemny kąt, w którym będą mogły czekać na swoją kolej. Można do tego wykorzystać szafkę czy spiżarkę, ale uważajmy, by było to miejsce suche i przewiewne.

Przewiew i brak wilgoci

Wrogiem warzyw jest nadmierna wilgoć, która może prowadzić do gnicia i przyczyniać się do występowania różnych pleśni i grzybów. To dlatego zamiast przechowywać warzywa w plastikowej torebce, lepiej wybrać torbę papierową, a jeszcze lepiej przewiewne worki. Takie worki na ziemniaki doskonale sprawdzają się zarówno do przechowywania dużych ilości ziemniaków w przechowalniach rolniczych, jak i w domach, gdy chcemy schować 2 czy 5 kg ziemniaków. Są one trwałe i mocne, dzięki czemu można z nich korzystać wielokrotnie. Zapewniają właściwą wentylację przechowywanym w nich warzywom, co chroni je m.in. przed wilgocią.

Niewielkie porcje

Warto pamiętać, że domowe warunki przechowywania warzyw nigdy nie będą doskonałe, gdyż mało kto dysponuje piwnicą czy chłodzonym pomieszczeniem, w którym może z powodzeniem przechowywać zapasy na całą zimę. Najlepszą metodą jest zatem kupowanie niewielkich porcji warzyw, które zostaną zużyte w ciągu kilku dni. Dzięki temu stale będziemy mieć dostęp do warzyw, przechowywanych w odpowiednich warunkach, co z pewnością korzystnie wpłynie na ich walory smakowe i zdrowotne.

Wyświetlony 1459 razy