piątek, 05 lipiec 2024 17:00

Jednorazowe opakowania w przemyśle żywieniowym

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
jednorazowe opakowanie jednorazowe opakowanie fot: pixabay

W dyskusji o opakowaniach wykorzystywanych w gastronomii, pomijając aspekt ekologiczny i ekonomiczny, często pojawia się też motyw ich praktyczności. O ile bowiem odbiorca końcowy – klient restauracji, baru, cukierni – mógł się już przyzwyczaić do popularnych opakowań ze styropianu, to kwestią otwartą pozostaje ich użyteczność.

Dlaczego nie styropian?

W przeciwieństwie bowiem do innych opakowań jednorazowych, pudełka ze styropianu nie posiadają najczęściej hermetycznych zamknięć. Powoduje to wiele problemów z bezpiecznym przechowywaniem żywności, jej wylewaniem się na zewnątrz (sosy, zupy, napoje) czy nawet samoistnego otwierania się pudełek, jeśli te będą się poruszały w czasie transportu (np. w wyniku ruchu torby, w której się znajdują). Oprócz tego argumentem koronnym pozostaje oczywiście sprawa bezpieczeństwa zdrowotnego, ponieważ styropian jest materiałem, który pod działaniem ciepła może wytrącać szkodliwe związki chemiczne. Z tych też powodów w przemyśle żywieniowym coraz częściej stawia się na alternatywne formy opakowań do posiłków. Jednorazowe pudełka do żywności tworzone są między innymi z ekologicznego i bezpiecznego papieru, aluminium albo nawet trzciny cukrowej. Co ważne, nie zmienia to znacząco ani kosztów ich zakupu, ani tym bardziej utylizacji, ponieważ większość z nich można wykorzystać z procesie recyklingu.

Ekologiczne opakowania

Wspomniane wyżej zamienniki plastikowych i styropianowych opakowań doskonale odnajdują się w każdej z wielu dziedzin w branży gastronomicznej. Szeroko używane są już od kilku lat w restauracjach dbających o ekologiczne rozwiązania, ale też w barach szybkiej obsługi, food truckach, cukierniach albo piekarniach. W zasadzie każdy lokal zajmujący się serwowaniem posiłków na wynos lub w dostawie może z powodzeniem wykorzystywać papierowe pudełka do żywności lub inną formę ekologicznych opakowań. Jest to rozwiązanie nie tylko korzystne dla środowiska i pokazujące społeczną odpowiedzialność danej restauracji. To również gwarancja bezpiecznego przechowywania posiłku (papier nie wydziela żadnych szkodliwych substancji) oraz jego dowiezienia na miejsce utrzymując odpowiednią temperaturę posiłku. Gwarantują to bowiem nie tylko materiały, z których wykonane są ekologiczne pudełka do żywności, ale też sposób ich zamykania – hermetyczne pokrywki lub zgrzewanie.

Różne formy opakowań

Przedsiębiorcy gastronomiczni mają współcześnie do wyboru dość obszerną gamę produktów jednorazowych do żywności. Co ciekawe, mowa tu nie tylko o pudełkach używanych w dostawach, ale też wykorzystywanych do samej produkcji jedzenia. Prym wiodą przede wszystkim foremki aluminiowe do pieczenia oraz różnego rodzaju brytfanki, które stosowne są powszechnie w gastronomii na liniach produkcyjnych (pieczenie). Aluminiowe produkty sprawdzą się też jako zamknięcia do pudełek (aluminiowe dekle i wieczka do pojemników) oraz cukiernicze patery lub grillowe tacki. Z kolei opakowania papierowe to przede wszystkim ukłon w stronę cukierników, którzy używają papierowych muffinek, tulipanów i papilotek, ale też cacek pod ciasta albo znanego również z prywatnych domów papieru do pieczenia. Wśród ekologicznych form opakowań jednorazowych nie może zabraknąć również opakowań i foremek drewnianych. Na uwagę zasługują zwłaszcza bambusowe miski do sałatek, które coraz częściej spotkać można nawet w eleganckich i ekskluzywnych lokalach.

Użytek wewnętrzny i zewnętrzny

Doskonale więc widać, że ekologiczne opakowania i formy do żywności znajdują szerokie zastosowanie zarówno w wewnętrznym obiegu produkcyjnym (foremki aluminiowe, opakowania do sprzedawanej gotowej żywności), jak i zewnętrznym (pudełka do posiłków na wynos i w dostawie). Takie zróżnicowanie opakowań wynika z faktu, że istnieje obecnie duże zapotrzebowanie na tego typu produkty, co ma związek z rosnącą świadomością ekologiczną i środowiskową konsumenta. Klient restauracji – zwłaszcza w większych ośrodkach miejskich oraz turystycznych – o wiele chętniej sięga po ofertę lokali, które rzeczywiście dbają o ekologię i stosują proekologiczne rozwiązania. Dotyczy to właśnie opakowań, w których posiłki są wydawane na wynos lub nawet serwowane w samych restauracjach. To jednak nie wszystko, ponieważ wzrasta też świadomość ekonomiczna samych producentów i dostawców żywności.

Ekonomia wydatków i oszczędności

Co to jednak ma wspólnego z jednorazowymi pudełkami papierowymi lub foremkami z aluminium? Chodzi oczywiście o koszty ich zakupu i dystrybucji. Przez wiele lat istniało bowiem fałszywe przeświadczenie, że ekologiczne pudełka do żywności zawsze będą droższe od tańszych zamienników z plastiku lub styropianu. Praktyka pokazuje jednak, że rzeczywistość jest zupełnie odwrotna – ekologiczne rozwiązania są obecnie o wiele tańsze, ponieważ takie opakowania produkuje się z łatwo dostępnych i wytwarzanych surowców. Papierowe, drewniane, bambusowe pudełka (a nawet te tworzone z trzciny cukrowej) można zakupić w hurcie taniej niż popularny do tej pory plastik. Dla przedsiębiorców, którzy dbają o odpowiedni bilans swoich kosztów, będzie to więc naturalnie korzystniejsze rozwiązanie.

Wyświetlony 323 razy