Każdy, kto miał styczność z gastronomią wie, że cała obsługa gości opiera się właśnie na maksymalnie szybkim przygotowaniu i serwowaniu potraw. Jednym z najważniejszych urządzeń, które powinno znaleźć się w każdej restauracji, jest piec konwekcyjno parowy.
Dlaczego piece konwekcyjno parowe są coraz bardziej popularne?
Największą zaletą pieca konwekcyjno parowego jest to, iż umożliwia on przygotowanie kilku potraw, w tym samym czasie. Taka wielozadaniowość jest mocno pożądana, gdyż szybkość przygotowania potrawy jest w każdej restauracji bardzo ważna – nikt z nas nie ludzi zbyt długo czekać na zamówione danie. Przygotowanie potraw w piecu konwekcyjno parowym zużywa o 30% mniej energii, niż ma to miejsce w tradycyjnym piekarniku. Oznacza to, iż taki piec jest nie tylko bardzo wydajny, ale także energooszczędny, co wpływa na finanse każdej restauracji, która posiada taki piec. Co więcej, pieczenie w piecu konwekcyjno parowym pozwala na ograniczenie ilości tłuszczu do nawet 95%, w porównaniu do innych metod przygotowywania potraw. Dzięki temu dania pieczone w takim piecu są bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe. Zakup takiego pieca pozwala restauracji na szybkie przyrządzanie zdrowych i smacznych potraw i to właśnie dlatego piece konwekcyjno parowe są dziś coraz bardziej popularne.
Czym kierować się podczas wyboru pieca konwekcyjno parowego?
Wybierając odpowiedni rodzaj pieca do naszej restauracji, powinniśmy przede wszystkim kierować się tym, jak duża jest działalność, którą prowadzimy. Restauracje, które obsługują dziennie wielu gości, powinny posiadać duże i wydajne piece, które pozwolą na przygotowanie kilku dań w jednym czasie. Istnieje wiele różnych modeli pieców konwekcyjno parowych, dlatego wybór konkretnego modelu powinien być oparty o potrzeby danej restauracji. Dla restauracji i lokali gastronomicznych, które mają bardzo duży ruch, najlepszym wyborem będą duże piece w wieloma komorami i półkami.
Jeżeli poszukujesz pieca konwekcyjno parowego, koniecznie odwiedź sklep - https://gastroprodukt.pl/piece-konwekc-parowe.